Vesiurut

Vesiurut ovat Lahti Energian 90-vuotislahja kaupunkilaisille. Kesäsyyskuussa esityksiä voi ihailla päivittäin klo 13 ja klo 18. Loka–marraskuussa vesiurkuesitys täydentyy värivaloshow'lla, ja esityksiä järjestetään kerran päivässä klo 19. Tervetuloa!

Lahti Energia halusi antaa 90-vuotisjuhlansa kunniaksi kaupunkilaisille jotain erikoista. Näin syntyi ajatus vesiuruista, musikaalisesta suihkulähteestä, joka tarjoaisi näyttävän esityksen musiikin, veden, värien ja valojen yhteisestä sinfoniasta.

Vesiurut ovat vesisuihkujen, valojen ja musiikin loistava yhteensulautuma, joka esittäytyy Pikku-Vesijärven lammessa upeimmillaan syksyn ja talven pimeinä iltoina. Vesiurut ovat ainoat laatuaan Pohjoismaissa ja tarjoavat upeita elämyksiä niin kaupunkilaisille kuin matkailijoillekin. Täydelliseen kokoonpanoonsa ne rakennettiin kesällä 1998.

Tekniikaltaan huippuluokkaa

Urkurakennelma koostuu kuudesta kehästä, joihin on sijoitettu kaikkiaan 600 suutinta. Suurin suuttimista nostattaa vettä lähes 30 metrin korkeuteen. Pumppuja, joilla vesisuihkut saadaan tanssimaan musiikin tahdissa eri korkeuksissa, on kaikkiaan seitsemän. Yhdellä pumpuista pumpataan vettä Vesijärven puolelta, jolloin syntyvällä veden kiertoliikkeellä saadaan hapetettua tehokkaasti urkulampea ja Pikku-Vesijärveä.

Rakenteisiin on sijoitettu 250 lamppua, joiden avulla saadaan aikaan lähes mittaamaton määrä punaisen, sinisen ja vihreän erilaisia värisävyjä. Urkujen tekniikkaa varten alueelle on vedetty sähkökaapelia kaikkiaan 10 kilometriä. Musiikkikaiuttimia on alueella kahdeksan ja niiden yhteisteho on noin 10 000 wattia. Urkuesityksen musiikkina kuullaan klassista-, musikaali-, elokuva ja pop-musiikkia. Esitettäviksi kappaleiksi on valittu klassikoita, jotka eivät kulu useammallakaan kuuntelukerralla.

Esitykset kesäkuulta marraskuulle

Lahti Energia tarjoaa vesiurkuesitykset kaikkien iloksi kesäkuun alusta marrasjoulukuulle säätilanteen mukaan. Lisäksi perinteeksi on muodostunut itsenäisyyspäivän esitys ilotulituksineen.

Kesäkuusta syyskuuhun esitykset koostuvat musiikista ja näyttävistä vesisuihkuista. Iltojen pimetessä esityksissä saadaan nauttia musiikin ja vesisuihkujen lisäksi myös värivaloista lokakuun alusta alkaen. Esityksiä jatketaan sään salliessa itsenäisyyspäivään saakka, mutta pakkasten vuoksi esityskausi joudutaan usein päättämään jo marraskuun lopulla. Kerromme näytösten päättymisajoista viestintäkanavissamme.

Kesäkuusta syyskuuhun

  • Esitykset päivittäin klo 13 ja 18.
  • Kesto 15 minuuttia

Lokakuusta marraskuuhun

  • Esitykset joka ilta klo 19.
  • Kesto noin 20 minuuttia.


Säävaraus
Syys- ja talviaikana pitkään jatkuvat kovat pakkaset jäädyttävät urkulammen pintaa ja suihkujen suuttimia. Tällöin esityksiä voidaan joutua perumaan.

Vesiurkujen huoltokuukaudet
Vesiurut ovat pois käytöstä itsenäisyyspäivän tienoilta toukokuun loppuun. Tuona aikana urut huolletaan ja kunnostetaan seuraavaa esityskautta varten.

Urkulammen sijainti
Urkulampi sijaitsee Lahdessa, Pikku-Vesijärven puiston eteläpäädyssä Jalkarannantien ja Kariniemenkadun risteyksessä. Urkulammen vieressä on runsaasti parkkipaikkoja omalla autolla liikkuville. Tarkista vesiurkujen sijainti kartasta.

Vesiurkukappaleet lokamarraskuussa 2020

Klo 19

Wiener-valssi
Marko Haavisto & Poutahaukat: Myrskyn keskellä
Loikimme
Unkarilainen tanssi
Vihreät niityt
What a wonderful world

 

                                                

  • Jaa tämä sivu